Muzej mlinskih kamnov na Polici

Objavljeno 12.6.2013

Muzej mlinskih kamnov na Polici je bil odprt leta 2003. Uredila ga je družina Pavlin – Jagodic s Poličarjeve kmetije ob pomoči članov Turističnega društva Naklo.


Ovali odsekanih kamnov domnevno pričajo o več kot 350 let dolgi dobi delovanja kamnoloma. Trden in kompakten konglomerat je moral biti sestavljen iz čimveč belih prodnikov, ker bi temen kamen lahko potemnil belo moko. Poleg mlinskih kamnov so izdelovali še »konfine« (obcestne kamne) in iz neuporabnih skal »šoder« (pesek) za nasipanje cest. Še leta 1920 so na Polici izdelovali mlinske kamne kar štirje Puharji, prodajali so jih po vsej Sloveniji in na Hrvaško.

Danes na Polici ni več slišati udarcev kladiv, ostali so le uvali odtrganih kamnov, konglomeratna skala in edinstveni muzej v Evropi, ki si ga je vredno ogledati. Poleg omenjenega so nam na kmetiji pokazali še rejo kokoši in govedi. Pridelujejo pa tudi več vrst sirov in razne jogurte. Da so res odlični, smo se prepričali sami, saj so nas na kmetiji prijetno presenetili in nam postregli z njihovimi domačimi dobrotami, za kar se jim najlepše zahvaljujemo.Objavi komentar