Obiskala sta nas dijaka z Danske

Objavljeno 30.10.2013

Mednarodna izmenjava dijakov na Gimnaziji Škofja Loka uspešno poteka že vrsto let. Gimnazija sodeluje s kar nekaj evropskimi šolami. Od septembra in do začetka decembra v letošnjem šolskem letu sta v okviru trimesečne izmenjave na škofjeloški gimnaziji dijaka iz danske gimnazije Himmelev iz Roskilda.  Oliver in Cecilie, ki sta obiskala VDC,  gostujeta pri dveh družinah v Škofji Loki.
Predstavila sta se našim uporabnikom in odgovorila na nekaj vprašanj, ki so se nanašala predvsem na počutje pri nas v Sloveniji in Škofji Loki ter na Dansko, iz katere prihajata. Spoznali smo, da se državi zelo razlikujeta po velikosti, številu prebivalcev, pokrajini, klimi,  cenah in seveda jeziku. Pogovarjali smo se v angleškem jeziku s pomočjo Matevža, njunega slovenskega sošolca, ki je pomagal pri prevajanju. Cecilie in Oliver sta se med bivanjem v Škofji Loki naučila nekaj slovenskih besed. V slovenščini znata šteti in naročiti kavo. Slovenski jezik se jima zdi tako težek, kot nam danski, zato si nismo zapomnili, kako se naroči kava v danščini.
V delavnicah so jima naši uporabniki predstavili kooperantsko delo in izdelavo lastnih izdelkov. Tilen jima je pokazal, kako iz gline naredi novoletni okrasek in ju naučil izdelati novoletno zvezdico iz gline.


V zahvalo za predstavitev in obisk smo pripravili pogostitev in ju obdarili z našimi izdelki za spomin.Objavi komentar