Ribolov

Objavljeno 11.10.2013

Dopoldan, preživet drugače kot sicer, posebno če se odpraviš na ribolov, je dobrodošel, sproščujoč in nadvse zanimiv.

Na obisk smo povabili ribiča in ribiškega čuvaja, člana Ribiške družine Sora Tomaža iz Škofje Loke, ki nam je v svoji predstavitvi povedal kar nekaj zanimivosti o ribolovu. Seznanil nas je z nekaterimi vrstami sladkovodnih rib v Sloveniji ter njihovim življenjskim prostorom (potoki, reke, jezera) in povedal, katere vrste živijo v Sori. Predstavil je dejavnosti ribiških družin, ki so poleg ribolova tudi skrb za čisto okolje in vzgoja avtohtonih rib v naših vodah.

Nato smo se odpravili na sotočje Poljanske in Selške Sore, kjer smo se poskusili v ribolovu. Tomaž je pokazal, kako se natakne vaba na trnek – masa kruha in topljenega sira in kako vabo vržemo v vodo. Pri metu vabe v vodo je pomagal vsakemu od nas posebej, saj je tehnika enostavna, dokler opazuješ in zahtevna, ko moraš met izvesti sam. Na žalost nismo ulovili nič, ker »ribe niso prijemale«, kot se je strokovno izrazil Primož. Smo pa izredno uživali.

Za dan preživet v naravi se Tomažu lepo zahvaljujemo, posebna zahvala gre tudi Ribiški družini Sora, ki nam je podarila dve dovolilnici za ribolov.Objavi komentar