VIII. Abilimpiada v Centru Dolfke Boštjančič Draga

Objavljeno 21.10.2013

SONY DSCBeseda abilimpiada je angleškega izvora in je sestavljena iz dveh besed: OLYMPIC OF ABILITIES, kar pomeni olimpiada zmožnosti, spretnosti. To je prireditev tekmovalnega značaja, ki med seboj povezuje invalidne osebe vseh kategorij, torej tudi oseb z motnjo v duševnem razvoju na nivoju zaposlitvenih in prostočasnih aktivnosti, ki jih osvojijo skozi proces usposabljanja in kasneje v varstveno delovnih centrih. Te osebe med seboj tekmujejo v pridobljenih znanjih.


Letos je bila VIII abilimpiada v Sloveniji in sicer so jo pripravili v Dragi pri Igu. Pokazali smo svoje znanje, spretnost  in neizmerno uživali v ustvarjanju, druženju in spoznavanju novih prijateljev. Vodilna tema letošnjega tekmovanja je bila žabja svatba in svatovsko rajanje. Abilimpiade so se udeležili Nejko, Aleš, Suzana, Mojca in Vlado. Na abilimpiadi tekmujejo v več zvrsteh, Nejko in Vlado sta spretno ustvarjala žabjo svatbo iz gline, Suzana je izdelala najlepšo torbico za žabjo nevesto, Aleš je izdelal ogrlico, Mojca pa se je izkazala v fotografiranju.

Aleš pove, da mu je bila najbolj všeč razstava, kjer je videl vse narejene izdelke, med njimi je bila tudi njegova ogrlica. Pri izdelovanju nakita je spoznal tudi novega prijatelja iz Radovljice. Pred pričetkom in na koncu mi je pri vozlanju malo pomagala vodja, potem mi je šlo super.

Letos sem se prvič udeležil abilimpijade, ki je bila v Dragi pri Ljubljani. Imel sem se lepo, spoznal sem nove prijatelje. Kljub temu da nas je v soboto priganjal dež, je bila prireditev zelo lepa. Tekmoval sem v oblikovanju iz gline. Iz gline smo oblikovali žabjo svatbo. Tekmovalo je 12 varovancev iz vseh VDC-jev po Sloveniji. Časa za oblikovanje žabje svatbe iz gline smo imeli 3 ure. V soboto zjutraj, ko smo prišli v Drago, smo šli za mentorico, katera je imela tablo v roki, njej je pisalo oblikovanje gline. Ko pa smo prišli v razred, nas je čakala glina, na mizah so bile nalepke z imeni. Sedeli smo mešano med seboj. Tega tekmovanja, ki sem se ga prvič udeležil, sem bil zelo vesel. Upam, da se bo še kdaj kaj takega ponovilo , saj sem ponosen, da delam v VDC-ju z glino.
Nejko Perko

Bili smo v Ljubljani na Abilimpijadi. Delal sem žabe iz gline. Bilo je fajn, ker smo tudi plesali. Mel sem se ful dobro.
Vlado Ušaj

V petek in soboto sem bila na Abilimpijadi. Tam sem zastopala VDC Kranj. Jaz sem pletla. V petek smo šli s kombijem na Ig. Tam smo se družili z udeleženci iger. Tekmovanje je bilo v soboto. Jaz sem spletla torbico. Za to sem bila nagrajena s prvim mestom. Bila sem zelo vesela. Dobila sem tudi priznanje za udeležbo. Za nagrado sem dobila tudi predpasnik. Za spomin pa smo dobili tudi majico. Imela sem se lepo. Po podelitvi so me pripeljali domov. Tudi domači so bili veseli mojega uspeha.
Suzana Pevec

Dopoldne nas je Marjetka prišla iskat. Potem smo se odpravili v Šenčur po Barbaro in Aleša in šli naprej v Ljubljano. Ko smo prišli v Ljubljano, smo se prijavili v telovadnici. Tam smo dobili darilo, svoje ime in malico. Ob šestih je bila prireditev, varovanci so nastopili z igrico Žabe. Tudi Alenka Gotar nam je zapela pesmi, mi pa smo imeli svojo himno. Potem smo se odpravili v šotor na večerjo. Po večerji je bilo predavanje od prvenstva, potem pa smo v telovadnici imeli ples in spoznavanje novih prijateljstev. Ko je bila ura že toliko, smo šli v šolo, kjer smo spali.
Drugi dan sem imela tekmovanje o fotografiji. S kombijem smo se odpravili k cerkvi, tam sem slikala. Tam je tudi deževalo. Ob 11h smo se odpravili nazaj v šolo, jaz sem šla na kosilo. Tekmovali so tudi Suzana, Nejko, Vlado in Aleš. Po kosilu smo šli plesat. Pogledali smo si razstavo. Suzana je dobila prvo mesto. V telovadnici smo imeli zaključno prireditev. Jaz sem se dobro odrezala. Ko smo zaključili, smo šli v kombi, Marjetka nas je peljala domov. Meni je bila Abilimpijada zelo všeč, še kdaj bi šla na tekmovanje.
Mojca TratnikObjavi komentar