Prešernov dan

Objavljeno 12.2.2014

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, posvečen spominu na Franceta Prešerna, smo obeležili tudi v Varstveno delovnem centru Kranj. Varovanci so skozi vse leto pisali, risali, beležili razne dogodke, na kulturni dan pa smo izdali naše glasilo Iskrice, prebirali prispevke in kakšnega prebrali.


V enoti Šenčur je Skupina za EU, kjer spoznavamo države Evrope, poiskala kraje, v katerih je bival France Prešeren za časa svojega življenja. Tako smo odkrili, da je iz rodne Vrbe odšel v Kopanje pri Veliki Račni, nato v Ljubljano in na Dunaj. Bil je tudi v Lysicah na Moravskem, Gradcu in Celovcu. Imel je prijatelje s Poljske, poznal pa je tudi Prago. Svojo življenjsko pot je zaključil v Kranju.
Aleš Ajdovec pa nam je za konec prebral Povodnega moža. Vsi smo bili zelo pozorni in z zanimanjem spremljali njegov recital.

V enoti Škofja Loka smo program začeli z Zdravljico, ki nam jo je zapel naš pevski zbor. Program sta vodila Primož in Nataša.
Olga nam je predstavila življenje Franceta Prešerna. Izvedeli smo, kako se je reklo domačiji, kje je študiral, kdo je bil njegov mentor, kako se imenuje njegova pesniška zbirka, kdo je bila njegova ljubezen, njegove pesmi in še marsikaj drugega. Veseli smo bili, da so pri tej kulturni urici sodelovali tudi zaposleni. Tako sta nam Krištof in Marjana recitirala originalnega in sodobnega Povodnega moža, ki ga je napisal Andrej Rozman Roza. Najbolj smo se nasmejali sodobni različici.
Jernej, iz varstvene skupine, pa se je na pamet naučil pesem O vrba. Seveda pa nismo pozabili na Stanko, ki nam je zaigrala Zdravljico.
Tako kot smo začeli, tako smo tudi zaključili, s pevskim zborom. Čisto za konec smo se pozabavali še s kvizom, s katerim smo preverili, kako dobro smo si zapomnili, kar smo izvedeli o življenju Franceta Prešerna.
Nismo pa pozabili na letošnje Iskrice, ki so jih uporabniki že nestrpno pričakovali.Objavi komentar