Spoznavanje Ljubljane

Objavljeno 25.2.2014

Svetovna zveza združenj turističnih vodnikov je leta 1990 21. februar razglasila za praznik vseh turističnih vodnikov. Takrat ga je praznovalo 15 držav, dandanes jih je veliko več. Na ta dan turistični vodniki pripravijo brezplačna vodenja za skupine, ki so namenjena predvsem lokalnim skupnostim, invalidnim osebam, osebam, ki si ne morejo privoščiti izletov zaradi ekonomskih razmer, osebam s posebnimi potrebami.
Prve ideje o organizaciji tovrstnega vodenja so se na Zvezi turističnih vodnikov Slovenije pojavile že tri leta nazaj. Letos pa se je združenje v sodelovanju z Zavodom in turistično agencijo Premiki uspelo povezati v zanimivem skupnem projektu ponudbe vodenega ogleda Ljubljane in Nove Gorice. Gre za pilotski projekt, ki bo, vsaj tako v ZTVS upajo in želijo, vsako naslednje leto vključeval večje število mest in naselij po Sloveniji.
(Povzeto po Združenje turističnih vodnikov Slovenije)

Na omenjeni dan smo se s skupino uporabnikov dobili v Ljubljani na Starem trgu. Pod vodstvom simpatične turistične vodičke smo se sprehodili po starem delu, nadaljevali do mestne hiše  in najznamenitejšega ljubljanskega vodnjaka, Robbovega vodnjaka. Občudovali smo ljubljansko stolnico in se ustavili na tržnici, kjer so prodajali razne spominke in različne slovenske izdelke. Pot smo nadaljevali preko Tromostovja, mimo Prešernovega spomenika na Kongresni trg, od koder se nam je razprostiral pogled na Kazino, Slovensko matico, Filharmonijo, Uršulinsko cerkev, ljubljanski grad,… Naš poučen in zanimiv sprehod smo zaključili s sprehodom čez čevljarski most.

Izvedeli smo marsikaj zanimivega, pa tudi legend in zgodb ni manjkalo.
Hvala turistični agenciji Premiki  za lepo gesto, prijetno vodenje in nadvse poučen dan.

Pika na i tega lepega dneva je bilo kosilo v ljubljanski restavraciji Druga violina, kjer so nas resnično lepo postregli in pogostili.Objavi komentar