Stanka Kuhar prejela priznanje župana občine Škofja Loka

Objavljeno 17.1.2014

Stanka Kuhar, uporabnica – varovanka Varstveno delovnega centra Kranj,  je bila v  zadnjih dneh preteklega leta deležna posebne časti in priznanja za dolgoletne, posebne dosežke na področju  kulturnega ustvarjanja.
Na tradicionalnem  božično-novoletnem  koncertu Mestnega pihalnega orkestra Škofja Loka, dne 25. 12. 2013 v Športni dvorani Trata v Škofji Loki, ji je župan občine Škofja Loka, mag. Miha Ješe, podelil priznanje za posebne  dosežke na področju  kulturnega ustvarjanja.

»Stanka Kuhar svojo glasbeno nadarjenost izraža in dojema kot poslanstvo in osebni življenjski izziv. S svojimi nastopi in prisotnostjo na številnih kulturnih dogodkih v lokalnem in širšem prostoru daje pomemben družbeno kulturni prispevek. Zlasti je dodala pomemben osebni prispevek k potrjevanju odraslih oseb z motnjo v duševnem razvoju kot pomembnih članov družbe.
Stanka je igrala na številnih prireditvah, na sprejemih pomembnih in uglednih gostov, na mnogih humanitarnih prireditvah ter ostalih dogodkih, ki so se odvijali na območju občine Škofja Loka pa tudi izven njega. Srečala se je s številnimi znanimi glasbeniki, v okviru koncerta VDC Kranj je pri izvedbah spremljala pevca Oliverja Dragojeviča, v glasbenih delavnicah sodelovala z Josefom Rakotorahalahyem, umetnikom iz Madagaskarja…
Stanka Kuhar je zelo natančen samouk z izrednim posluhom, ki je skozi svoj glasbeni opus dokazala, da drugačnost ne pomeni ovire. Pri izpopolnjevanju so ji ob strani ves čas stali njeni  starši, pa tudi posamezni ugledni glasbeniki, ki se prav tako niso ustavili ob dejstvu, da je Stanka drugačna, da ima motnjo v duševnem razvoju. Presegli so stereotipne družbene predstave in ji pri razvijanju njene nadarjenosti nudili vso podporo in lastno znanje.«
SONY DSC
Stanka Kuhar je vključena v obe storitvi, ki jih izvaja VDC Kranj, enota Škofja Loka. Poleg vključitve v dnevno varstvo, Stanka živi v bivalni enoti Škofja Loka. Nad sodobno obliko bivanja, z izvajanjem katere je VDC pričel v letu 2010, se je Stanka takoj navdušila, tja prenesla tudi svoje instrumente in s svojo glasbo ob različnih priložnostih razveseljuje  sostanovalce, zaposlene in obiskovalce, z veseljem pa se odzove tudi povabilu organizatorjev različnih dogodkov, zlasti v Škofji Loki.

V imenu zavoda VDC Kranj, ki v mreži javne službe izvaja organizirano družbeno skrb na področju socialnega varstva, se gospodu županu, mag. Mihu Ješe zahvaljujemo za podeljeno priznanje, ki je hkrati družbeno priznanje vsem osebam z motnjo v duševnem razvoju ter njihova potrditev, da so pomembni člani lokalne skupnosti, ki jih kot take prepoznava, razumeva, sprejema ter ceni njihov prispevek.
Veseli nas, da se kot javni socialnovarstveni zavod nahajamo v tako socialno občutljivem okolju, ki zna prepoznati in zapisane pravice invalidov uresničevati v vsakdanji praksi.
Podelitev priznanja za prispevek na kulturnem področju je v rokah Stanke Kuhar našlo pravo mesto. Varovanci in zaposleni VDC Kranj ji za prejeto priznanje iskreno čestitamo.
IMAG0938Objavi komentar