Obisk v trgovini Čipke Mojca v Škofji Loki

Objavljeno 10.6.2016

Slovenija v letošnjem letu gosti 17. svetovni čipkarski kongres OIDFA 2016.
images
Ena najpomembnejših in najbolj odmevnih dejavnosti OIDFA je organizacija svetovnega čipkarskega kongresa, ki poteka vsaki dve leti v eni od držav članic. Udeležba na kongresih omogoča čipkarskim strokovnjakom, čipkaricam in ljubiteljem čipk, da se srečajo, medsebojno in širši javnosti predstavijo svoje aktivnosti, razstavijo svoje čipkarske izdelke, predvsem pa, da se družijo v čudovitem, čipkarsko obarvanem okolju.
cipka
V trgovini Čipke Mojca  v Škofji Loki so izdelali zelo velik punkelj, ki so ga po škofjeloškem grbu poimenovali Zamorc. Na njem lahko klekljajo kar tri klekljarice naenkrat . Po vzorcu, ki ga je posebej za ta punkelj narisala Vida Kejžar, bodo naklekljali čipko, ki jo bodo v okviru Svetovnega čipkarskega kongresa predstavili na razstavi v Sokolskem domu v Škofji loki od 10.6. – 2.7. 2016.
Tudi mi smo se odločili, da se preizkusimo na tem punklju. Aleš iz šenčurske enote in Polona iz škofjeloške enote sta navdušena klekljarja, Aleš se pridno uči šele nekaj časa, Polona pa je že izkušena klekljarica.

Svoje odtise so strnili:
Ga. Andreja Jemec:
“V četrtek 12. maja 2016 smo v galeriji trgovine Čipke Mojca imeli prav poseben obisk.
Obiskali so nas prijatelji iz VDC Kranj: Šenčur in Škofja Loka.
Pa niso prišli samo na obisk! Ljubitelji klekljanja Polona,  Aleš in njuna mentorica ga. Majda, so kar takoj zavihali rokave, prijeli v svoje roke vsak kar 22 klekljev in klekljali na največjem punklju Zamorcu čipko, katero lahko hkrati klekljajo kar trije skupaj. Kleklji so veselo preskakovali eden drugega iz vrstice v vrstico. Nitke so polnile čipkasti vzorec. Pridne roke so spretno zabadale bucike v postavke, tako da je ob veselem vzdušju čas prehitro tekel. Na koncu so se še vsi vpisali v spominsko knjigo, kamor se vpiše vsak, ki kleklja na Zamorcu.


Najlepša hvala vam za sodelovanje pri projektu velik punkelj Zamorec, katerega smo naredili v okviru svetovnega čipkarskega festivala, ki bo letos prvič v Sloveniji.
Iskrene čestitke in hvala, ker s posluhom in znanjem ohranjate našo lepo slovensko kulturno dediščino.”

Polona Peternelj:
“V četrtek sta me prišla v VDC iskat Majda in Aleš iz Šenčurja. Skupaj smo šli v trgovino Čipke Mojca. Sva skupaj z Alešem klekljala in nama so pomagali. Sem klekljala na širokem punklju. Zelo sem uživala in smo imeli pogostitev.”

Aleš Ajdovec:
“V četrtek smo se peljali v škofjeloško enoto po Polono. Šli smo v trgovino čipke Mojca kjer smo klekljali na širokem punklju. Bil sem presenečen, ko sem videl kako velik je punkelj. Začel sem  klekljati na njem, pomagala mi je ga. Mojca in potem še ga. Andreja. Bil sem vesel in nasmejan.”1 komentar na “Obisk v trgovini Čipke Mojca v Škofji Loki”

  1. Poloni in Alešu vse pohvale, da sta klekljala v Škofji Loki na velikem punklju.To je prelepa in premalo cenjena domača obrt, ki pa spet pridobiva na veljavi. Pa seveda tudi mentorici Majdi, da je naučila Aleša iz Šenčurja teh spretnosti.

Objavi komentar