Letovanje Ankaran 2017, drugi del

Objavljeno 2.9.2017

Malo slabega vremena nam ni vzelo volje do kopanja. Imamo srečo, da lahko koristimo notranji bazen, v katerem je ravno tako morska voda.


Preizkusili smo se v bowlingu.

V bližini Ankarana smo si ogledali tako imenovano pokopališče školjk. To je v bistvu školjčna sipina, edina v Sloveniji, ki je nastala po letu 1990, ko je Luka Koper poglabljala dno. Mulj z morskega dna je prečrpavala na bližnjo lokacijo, dež je postopoma spral blato, ostale pa so apnenčaste lupine mehkužcev. Strokovnjaki so jih tam našli preko 230 vrst.
Ob opazovanju in nabiranju teh čudovitih ostankov, smo uživali tudi mi.

Obiskali smo Koper. Z dvigalom smo se popeljali na razgledno točko in opazovali, kako so v Luki Koper nalagali kontejnerje na veliko ladjo.
Sprehodili smo se v center mesta, kjer se na Titovem trgu nahaja Stolnica Marijinega vnebovzetja. V njeni notranjosti smo poslušali orgle, ki so bile izdelane davnega leta 1773.
Pretorska palača spada med osrednje arhitekturne spomenike Kopra. Sedanjo podobo je dobila v 15. stoletju, ko so v glavno pročelje namesto gotskih vzidali polkrožno zaključena renesančna okna. Palačo krasijo napisni kamni, kipi in grbi.
Loža stoji nasproti Pretorske palače. Krasijo jo lepi beneški gotsko zašiljeni loki. Kip Madone v vogalni niši Lože je bil postavljen v spomin na epidemijo kuge iz let 1554 in 1555.
Potep po Kopru smo zaključili z ogledom boljšjega sejma in sladoledom.Objavi komentar